DMT

DMT zit in allerlei planten, grassen, zeesponsen, padden, zoogdieren en is ook een lichaamseigen stof bij mensen. DMT heeft een functie als overdrachtsstof. Overdrachtsstoffen geven signalen door van de ene zenuw naar de ander. DMT functioneert mogelijk als angstremmer. 
In een ademhalingssessie is het mogelijk om de DMT die we in ons lichaam hebben naar voren te halen (DMT breathing), waardoor een gevoel van een innerlijke reis intens ervaren kan worden. Deze ervaring kan nog intenser ervaren worden dan tijdens een ayahuasca ceremonie. Verschijnselen die kunnen optreden zijn wanen, illusies en/of hallucinaties.

Trips worden over het algemeen als spiritueel, openbarend en diep intrigerend ervaren. Bij een correcte dosis maken veel mensen een "Egodood" mee. Een staat van bewustzijn waarbij de grenzen tussen de persoon en het universum vervagen; het ego verdwijnt. Deze ervaring wordt door veel mensen als bevrijdend en spiritueel verzadigend ervaren, omdat men het gevoel heeft deel te zijn met de kosmos. Men kan hierdoor het idee van sterven aanvaarden.  

In Zuid-Amerika, maar soms ook in Nederland, worden snuifmiddelen van planten en zaden die DMT of 5-MeO-DMT bevatten gebruikt. DMT kan ook gedronken of gerookt worden. Bij roken werkt het zeer kort en wordt om die reden ook wel ‘the businessman’s lunch trip’ genoemd.
DMT en soms ook 5-MeO-DMT zijn een van de bestanddelen in de hallucinogene traditionele drank ayahuasca.