Mindfulness

We kennen allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn één en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment.
Wij van Samadhi in Hilversum willen, zover mogelijk, er met jou alles aan doen om dit soort momenten vaker en makkelijker te ervaren.
 

De huidige ervaring

Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en 'concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.

Intenser en bewuster leven

Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.
Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.
 
Veel onderzoek laat zien dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweeg in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor, dat mindfulness voor heel veel mensen van waarde is.
De belangrijkste resultaten van mindfulness-training zijn:
 • meer bewustwording en inzicht in je gedachtenpatronen, je reacties, je handelen, je emoties en gemoedstoestanden (en de keuze om daar soms anders mee om te gaan)
 • het meer afstand kunnen nemen van problemen.
 • het leven wordt makkelijker en je geniet bewuster en intenser.
 • meer energie tot je beschikking hebben.
 
Daarnaast kunnen de volgende resultaten van mindfulness-training genoemd worden:
Verbeterde vaardigheid om:
 • om te gaan met stressvolle gebeurtenissen of momenten wanneer het niet gaat zoals je wilt
 • je te kunnen concentreren (meer focus en minder piekeren)
 • grenzen aan te geven (meer bewustwording)
Een vermindering van:
 • stress-symptomen (zoals o.a. hoge bloeddruk, vermoeidheid, slapeloosheid).
 • slaapproblemen en vermoeidheid in het algemeen
 • depressie en angst
 • (chronische) pijn
 • psychische gevolgen van ernstige ziekte en tegenslag
 
Mindfulness-training is geschikt voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van haar/zijn leven, het leven intenser wil (be)leven, meer en intenser wil genieten en bereid is op een nieuwe manier naar haar/zijn eigen patronen te kijken. En voor iedereen die wil leren anders om te gaan met stressvolle ‘weersomstandigheden’ in haar/zijn leven. 
Iedere volwassene, oud of jong, snel of langzaam, met of zonder klachten is welkom en kan ervan profiteren.
 
Tijdens de mindfulness cursus bij Samadhi komen verschillende oefeningen aan bod om het bewustzijn te trainen, deze oefeningen gebeuren zowel zittend en liggend en zijn zowel mentaal als fysiek. Wij nemen geruime tijd voor iedereen en daardoor is de tijdsduur variabel. De gemiddelde duur is 2,5uur per keer.
 
Ook behoefte aan een intens moment van bewustzijn? dan kan je bij Samadhi in Hilversum een 1 op 1 begeleide mindfulness-training boeken of een groepstraining.
 
Wij kijken er naar uit om je bij Samadhi in Hilversum te mogen begeleiden.